Aktuális hírek, információk

IOE - International Organisation of Employers (Munkaadók Nemzetközi Szövetsége) Európai és Közép-Ázsiai találkozója Budapesten
Két napon keresztül Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének (IOE - International Organisation of Employers) Európai és Közép-Ázsiai csoportja és megemlékezett a száz évvel ezelőtti megalakulásáról.
2022. szeptember 14. Tovább »

A MUNKA JÖVŐJÉT ALAKÍTÓ TRENDEK KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN
Trendelemzés
A WorkTransitionCEE program keretében ma megjelent “A munka jövőjét alakító trendek Kelet-Közép-Európában” című trendelemzés. Az elemzés azokat a lehetséges fejlődési pályákat mutatja be, amelyek lehetővé teszik, hogy régiónk országai az élre kerüljenek a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt előnyös, digitális átalakulásban.
Sajtóközlemény megnyitása.
2022. május 4. Tovább »

A special birthday: BIAC turns 60!
This year, Business at OECD (BIAC) turns 60. Its role as the voice of business in the preeminent international organization of countries supporting open markets and democratic values has never been more important...
March 2022 Tovább »

CEE Federations Initiative: DECLARATION ON FIT FOR 55 PACKAGE
We, as the representatives of the industry and employers’ associations of the Central and Eastern European region, acknowledge the objectives of the EU Green Deal and its “Fit for 55” update and are ready to contribute responsibly to the EU climate neutrality target by 2050.
2022 Februar Tovább »

Az Európai Bizottság fenntartható energiaforrásnak minősítené a földgáz- és atomenergia projekteket
Az Európai Bizottság uniós taxonómiája (az uniós szinten egységes osztályozási rendszer) iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy az Európai Unió klímasemlegességének 2050-ig történő elérése érdekében milyen tevékenységek finanszírozandók magánberuházások révén. Az atomenergia és a földgáz bekerülése az uniós taxonómia-rendeletben ugyanakkor csak szigorú feltételek mellett történhetne meg. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon - írták.
2022. január Tovább »

MGYOSZ siker az EGSZB-ben!
2022. februárjától az MGYOSZ/BusinessHungary képviselőjét kérték fel a brüsszeli székhelyű Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Munkaadói Csoportjának alelnökének. A kilenc alelnök és a Munkaadói Csoport elnöke alkotja a Csoport elnökségét, amely a munkaadókat érintő legfontosabb kérdéseket elsőként tárgyalja meg az EGSZB-ben. Az elnökség havonta ülésezik a 329 képviselő részvételével zajló Plenáris ülések előtt.
Magyarországot 12 fő képviseli az EGSZB-ben 2004 óta.
2022. január 24. Tovább »

EGSZB vélemény:
Innovatív pénzügyi eszközök – szociális vállalkozások
Az EGSZB üdvözli az EU Tanácsa francia elnökségének döntését, valamint a Gazdasági és Pénzügyminisztérium és a francia kormány konkrét elkötelezettségét a szociális gazdaságra vonatkozó cselekvési terv végrehajtásának támogatása iránt.
2022. január 19. Tovább »

Munkahelyi átmenet és digitalizáció egy kattintásra avagy bemutatjuk a WorkTransitionCEE projekt weboldalát
Szeretné megismerni a munka világa legújabb trendjeit a közép-kelet európai (CEE) régióban? A www.worktransition.eu weboldalon talál releváns tanulmányokat és jelentéseket, kutatási eredményeket és a legfrissebb híreket a hagyományos gyártási folyamatok és az ipari eljárások azon strukturális változásairól, amelyeket a modern okostechnológiákat használó (Ipar 4.0) jelenleg is zajló automatizáció okoz.

Ez egy új világ, a www.worktransition.eu weboldalt használva kapcsolatot létesíthet a jövő munka világával. A weboldal angol nyelvű, azonban a kutatási jelentések román, magyar és szlovák nyelven is publikálásra kerülnek majd.
2021. augusztus 4. Tovább »

Biden első száz napja és utána
Biden első száz napja és utána – ezzel a címmel került sor a 3. MGYOSZ Cafe virtuális rendezvényre április 21-én. Az előadó, Frank Tibor történész, az MTA rendes tagja, az ELTE Angol-Amerikai Intézet amerikanisztikai tanszékének professzor emeritusa volt. Beszélgetőtársa, a rendezvény házigazdája Horváth Miklós, az MGYOSZ elnökségi tagja, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnöke volt.
2021.április 21. Tovább »

Be- és kiutazási tilalmak az EU-ban
"When the World Health Organization described January, it said it was going to be "a tough one...It really is all hands on deck." This is evident from the picture in mid January across Europe and the U.K..." https://www.forbes.com/sites/alexledsom/2021/01/17/january-eu-travel-restrictions-by-country-quarantine-and-tests-as-covid-19-third-wave-surges/?sh=40202dba2ff3
2021. január 17. Tovább »

MGYOSZ-felmérés: Visszafogott béremelési tervek
A bizonytalanság jellemzi leginkább a vállalatok 2021-es évet érintő várakozásait a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének felmérése szerint. A munkaadói szövetség közel 500 vállalat megkérdezésével készített nem reprezentatív felmérést arról, hogy élték meg a vállalatok a 2020-as évet, és mire számítanak 2021-ben. Az októberben indított felmérés elsődleges célja az volt, hogy képet szolgáltasson a vállalatok helyzetéről a 2021. évi minimálbér tárgyalásokhoz.
2020. december Tovább »

Szakmai vélemény
Az "Egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról" szóló T/13958 sz. törvényjavaslattal kapcsolatban az MGYOSZ érintett Szakszövetségek által elfogadott dokumentuma
2020. december 4. Tovább »

Az MGYOSZ javaslatai a járvány okozta gazdasági válság kezeléséhez
A tagvállalatainktól, illetve az egyes ágazatokat képviselő tagszövetségeinktől (építőipar, gépipar, gyógyszeripar, vegyipar, könnyűipar, kereskedelem, idegenforgalom, vendéglátás, gépjármű-kereskedelem, nyomdaipar és egyéb ágazatok) érkező jelzések nyomán szövetségünk elnöksége az alábbiakban foglalja össze a járvány okozta helyzet kezelésére, illetve a károk enyhítésére tett javaslatait..
2020. november 18. Tovább »

Epidemiológiai helyzetértékelés
A COVID 19 járvánnyal kapcsolatos, legfrissebb információkat a Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai mellékelt prezentációjában találja.
2020. október 26. Tovább »

Legfrissebb információk a járványhelyzetről
A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai legfrissebb, epidemiológiai helyzetértékelését a mellékelt prezentációban találják.
2020. szeptember 30. Tovább »

Vállalati Fehér Könyv
Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához
Az új, online elérhető kiadvánnyal az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A kiadvány elérhető a kormany.hu oldalon, valamint a www.vali.ifka.hu linken a Hírek pontban / Vállalati Fehér Könyv csempe alatt.
2020. szeptember 8. Tovább »

European Network of Public Employment Services
SHORT-TIME WORK SCHEMES IN THE EU
Study report
This report summarises the principal results of an ad hoc study on ‘Mapping short-time work schemes in the EU’. It is a desk study based on 17 national reports prepared by experts from the European Centre of Expertise (ECE), largely in the autumn of 2019, on
EU and national sources and on the existing literature on short-time work (STW) schemes.
May 2020 Tovább »

Covid-19: Az MGYOSZ javaslata a 105/2020 (IV.10) kormányrendelethez (munkabér-támogatás)
Az MGYOSZ örömmel nyugtázza, hogy megjelent a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet és az előzetesen tervezetthez képest lényegesen korábban, április 16-án életbe lép.

A vállalkozások életben tartásához és ezzel a munkahelyek megmentéséhez elengedhetetlen ez a konstrukció. Ugyanakkor a rendelet részleteinek áttanulmányozása után úgy látjuk, hogy az számos olyan megszorító feltételt és kötelezettséget tartalmaz a vállalkozás számára, amelyek a jelenlegi, bizonytalan feltételek között az érintett vállalkozások számára felelősséggel nem vállalhatók, így sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ami munkahelyek százezreinek felesleges elvesztéséhez vezet.
2020. április 14. Tovább »

MGYOSZ: Javaslat az éves beszámoló és közgyűlés lebonyolításának elhalasztására
A járvány miatt kialakult helyzetben a gazdasági társaságoknál, illetve más beszámolásra kötelezett szervezetnél sem személyesen, sem egyéb úton nem lesz lehetséges az éves beszámoló és mérlegelfogadó taggyűlések határidőben történő lebonyolítása.
Ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javasolja a kormánynak, hogy fontolja meg ezen esetekben a május 31-i határidő elhalasztásának lehetőségét.
2020. március 26. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 24. Tovább »

Commission presents practical guidance to ensure continuous flow of goods across EU via green lanes
The Commission issued new practical advice on how to implement its Guidelines for border management, in order to keep freight moving across the EU during the current pandemic. The aim is to ensure that goods cross the border in under 15 minutes, that lanes are opened for transport of all goods, that national government restrictions on transport be suspended, and that administrative procedures are reduced for transport workers of all nationalities.
2020. március 23. Tovább »

COVID-19: Commission provides guidance on EU passenger rights
In our efforts to mitigate the economic impacts of the COVID-19 pandemic, the Commission has today published guidelines to ensure EU passenger rights are applied in a coherent manner across the EU.
2020. március 18. Tovább »

OECD - Tax administration responses to Covid-19: support for taxpayers
The Covid-19 emergency will affect the lives of many people around the globe. There are a number of ways that governments and tax administrations can ease burdens on taxpayers and support businesses and individuals with cash-flow problems or with difficulties in meeting tax reporting or payment bligations. The suggestions below are not recommendations but are intended to assist administrations globally in their consideration of appropriate measures in their own national contexts to help taxpayers during this difficult period. Not all of these possibilities will be currently available to all tax administrations and may need legislative changes.
2020. március 16. Tovább »

Az európai szociális partnerek (ETUC, BusinessEurope, CEEP, SMEUnited) közös üzenete a COVID-19 okozta vészhelyzetre
"Európának felelősségvállalást, szolidaritást és hatékonyságot kell mutatnia a vészhelyzettel való szembenézésben, hogy megvédje minden érintett állampolgárát, munkavállalóját és vállalatát."
2020. március 16. Tovább »

Bankszövetségi ajánlások járványveszély és járványhelyzet kezelésére a pénzügyi intézmények és a kapcsolódó, kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók számára
A Magyar Bankszövetség és a partner intézmények átérezve a gazdasági és társadalmi felelősségvállalásból fakadó feladataikat, valamint szoros figyelemmel követve a Központi Operatív Törzs döntéseit, az „Ajánlások” kidolgozásával kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Ezzel támogatva, hogy ügyfeleik és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében.
2020. március 9. Tovább »

Az MGYOSZ vezetőivel tárgyalt Lázár János
„Az építőiparban és az építésügyben nem lehet változás, ha azt a szakmai szervezetek nem támogatják. A korábbi találkozókat követően már kapjuk a szakértői javaslatokat. Ma a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségétől kértem segítséget és szövetséget az országépítéshez” – írta Facebook oldalán Lázár János, építési és beruházási miniszter. Az MGYOSZ részéről dr. Futó Péter elnök, Lakatos Péter társelnök, Koji László alelnök, az ÉVOSZ elnöke és Wimmer István főtitkár vett részt a megbeszélésen.
2021. június 21. Tovább »

ÉVOSZ AJÁNLÁS
az orosz-ukrán háború által kiváltott üzleti kockázatok csökkentésére az építési-beruházási közbeszerzések területén
Az orosz-ukrán háború által kiváltott üzleti kockázatok csökkentése érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezésére a Közbeszerzési Hatóság (KH) és az ÉVOSZ közös ajánlást fogalmazott meg az építési-beruházási közbeszerzések területére.
2022. március 23. Tovább »

A munkajogi rendszerváltás 30 éve
Az MKT Munkaügyi Szakosztálya, az ELTE Munkajogi- és Szociális Jogi Tanszéke, valamint a Magyar Jogász Egylet Munkajogi és Szociális Jogi Szakosztálya 2022. március 3-án nagyszabású konferenciát tartott „A munkajogi rendszerváltás 30 éve” címmel.
2022. március 3. Tovább »

BusinessEurope:
A kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) jövője és az európai ipar versenyképessége
Hogyan növelhetjük az éghajlatváltozással kapcsolatos ambícióinkat anélkül, hogy túl nagy költségnyomást helyeznénk a vállalatokra? Hogyan őrizzük meg versenyképességünket a szén-dioxid-kibocsátás növekvő költségeinek korában? Többek között ezeket a kérdéseket vitatták meg február 9-én a "Az üvegházhatású gázok kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) jövője és az európai ipar versenyképessége" című online rendezvényen.
2022. február 9. Tovább »

IOE: Covid-19: What employers need to know about vaccination and prevention
A pandémia közel két évvel ezelőtti kirobbanása óta a munkaadók folyamatosan a vírus elleni védekezés frontvonalában vannak. Jelen szakaszban a munkaadóknak egyensúlyozniuk kell a kötelező vakcinálás és a biztonságos munkavégzés kötelezettsége között, miközben figyelemmel kell lenniük a magánélethez való jogra és az egyén döntési szabadságára is. A Munkaadók Nemzetközi Szervezete International Organisation of Employers (IOE) egy kiadványban összegzi és teszi közzé tapasztalatait, hasznos tanácsokkal segítve a munkahelyi kockázatok értékelését a "Covid-19: What employers need to know about vaccination and prevention" című anyagában.
January 2022 Tovább »

EGSZB vélemény:
Mesterséges intelligencia fejlesztése az európai mikro-, kis- és középvállalkozásoknál (mkkv)
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) emlékeztet arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások (mkkv-k) aszerint fognak élni a mesterséges intelligenciával (MI-vel), hogy az mennyire megbízható, befogadó és fenntartható, illetve hogy beilleszkedik-e egy környezetbarát gazdasági és szociális rendszerbe, ami a vállalkozások, a foglalkoztathatóság, a jobb egészség és életminőség fejlődésének egyik tényezője az összes európai munkavállaló és polgár számára.
2022. január 19. Tovább »

The Green Deal will change everything, Geopolitics included
With its objective to decarbonise the EU economy, the European Green Deal (EGD) is a game-changer that will revolutionise our economy, our society and our relations with the rest of the world.
January 2022 Tovább »

LET BUSINESSES BRING SOLUTIONS
Key messages of the EESC Employers’ Group
Innovative and entrepreneurial businesses are key to creating successful and smart solutions to the existential challenge of climate change...

MGYOSZ Cafe az aktív idősödésről
Másodszor tartotta meg Cafe rendezvényét online térben az MGYOSZ. Ezúttal az aktív idősödésről, a generációs különbségekről volt szó.
2021.március 17. Tovább »

2021. évi VKF megállapodás a minimálbér és a garantált bérminium emeléséről, valamint a keresetnövelési ajánlásról
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) a mellékelt megállapodásban szereplő tagjai megállapodtak arról, hogy 2021. február 1. napjától a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi bruttó összege 167.400 Forintra, a garantált bérminium havi bruttó összege 219.000 Forintra emelkedik.
2021. január 25. Tovább »

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének állásfoglalása a fair minimálbérek biztosításáról szóló európai irányelv-tervezethez
Az Európai Bizottság 2020. október 28-án hozta nyilvánosságra a méltányos EU-szintű minimálbérek megállapítására vonatkozó irányelv javaslatát, amely elfogadása esetén minden tagállamra nézve kötelező érvényű előírásokat fogalmaz meg a kötelező legkisebb minimálbérek megállapítása területén...
2020. december Tovább »

CEE-6 industry and employer associations call on EU leaders to insist that climate action comes with effective safeguards and maintaining economic competitiveness
At their upcoming meeting of the European Council (EUCO) on 10-11. December 2020, the Heads of State and Government will make a key decision on the EU’s 2030 climate target. Following a proposal by the European Commission, the 2030 climate target shall be increased from currently -40% greenhouse gas (GHG) emissions to - 55% (in order to meet the climate neutrality objective by 2050). This comes while Europe is facing unprecedented challenges of the global merit and in context of the COVID -19 crisis.
4 December 2020 Tovább »

Az Igazságügyi Minisztérium hírlevele
2020. november
A hírlevelet az Igazságügyi Minisztérium azzal a céllal indította útjára, hogy bemutassa azokat a témákat, amelyek a következő hónapokban foglalkoztatják az Európai Unió döntéshozóit, és amelyek – elfogadásukat követően – a magyar vállalkozások működési kereteit is meghatározzák.
A hírlevél célja továbbá, hogy párbeszédet kezdeményezzen a magyar vállalkozásokkal.
2020. november Tovább »

A BusinessEurope levele Ursula von der Leyen elnökasszonyhoz
A BusinessEurope az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek szóló levelében egyebek közt az európai minimálbér ügyére is kitér.
2020. október 23. Tovább »

Epidemiológiai helyzetértékelés
A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai mellékelt prezentációjában a COVID 19 járvánnyal kapcsolatban kaphat részletes és aktuális információkat.
2020. szeptember 8. Tovább »

Negyedszer is Dr. Futó Péter lett az MGYOSZ elnöke
Megtartotta XXII. közgyűlését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), ahol a következő 4 évre megválasztották a Szövetség tisztségviselőit. Immár negyedszer lett az MGYOSZ elnöke Dr. Futó Péter, aki ezúttal is 4 évre kapta meg a jelenlévők egyhangú szavazatát. A Szövetség újraválasztott társelnökei Felcsuti Zsolt és Lakatos Péter. Az MGYOSZ főtitkára továbbra is Wimmer István.
A megválasztott tisztségviselők.
2020. július 29.
2020. július 29.

Negyedszer is Dr. Futó Péter lett az MGYOSZ elnöke


European Agency for Safety and Health at Work - Covid-19: Visszatérés a munkahelyre
A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme
E nem kötelező erejű iránymutatások célja, hogy segítséget nyújtsanak a munkáltatók és a munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzésében egy olyan munkakörnyezetben, amely jelentősen megváltozott a Covid-19 világjárvány miatt.
2020. április Tovább »

Az MGYOSZ tag- és partnerszervezeteinek javaslatai a COVID-19 helyzet kezelésére
A COVID-19 járvány európai belobbanásakor egyértelművé vált, hogy a kialakult helyzet jelentős gazdasági válságot fog okozni a magyar nemzetgazdaságnak. Az MGYOSZ átérezve a COVID-19 járvány okozta gazdasági helyzet súlyosságát, a kormányzat számára benyújtandó átfogó javaslatcsomag kidolgozásába kezdett, ezzel párhuzamosan azonban tagszervezetei, tagvállalatai, illetve partnerszervezetei önállóan is megfogalmazták a járványhelyzet kezelésével kapcsolatos igényeiket. A tagszövetségek és partnerszervezetek alábbiakban összefoglalt javaslatai a kormánnyal folyó tárgyalások kezdetén születtek, melyeket az MGYOSZ felhasznált javaslatcsomagjai összeállításánál, ezért ezúton is köszönet illeti az ágazati tagszövetségeinket munkájukért.
2020. március Tovább »

Bútorszövetség: Javaslat a KKV-k helyzetének megoldására-levél
Dr. Dikker Tibor tagtársunk levelét, mely összefoglalja a faipari KKV-k súlyos helyzetét, segítségkérését és javaslatait március 24-én megküldtük az illetékes döntéshozóknak. Ezen véleményt és javaslatokat a Bútorszövetség magáénak érzi.
2020. március 24. Tovább »

IOE - ITUC: Joint Statement on COVID-19
COVID-19 is threatening the health and the livelihoods of workers and employers globally. It is not a local but a worldwide challenge, requiring a global response. Urgent action is essential from international organisations. The time has come to see the United Nations reform in action. Enhanced cooperation and coordination are required among all actors in the multilateral system. The International Labour Organization (ILO) and the World Health Organization (WHO) are at the heart of the international guidance to manage this pandemic and identify short, medium and long-term sustainable solutions for individuals, communities, nations and regions.

eredeti cikk
2020. március 23. Tovább »

OECD: Supporting people and companies to deal with the Covid-19 virus
Options for an immediate employment and social-policy response
2020. március 20. Tovább »

COVID-19: Azonnali cselekvés, felelősségvállalás és szolidaritás szükséges a vállalkozások, a társadalom és a gazdaságunk védelmében!
A BusinessEurope, az európai gyáriparos szövetség állásfoglalása a társadalmunkat rendkívüli kihívás elé állító COVID-19 vonatkozásában.

eredeti cikk
2020. március 17. Tovább »

OECD: Covid-19 - SME policy responses
This note is developed by the OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities (CFE). It examines how SMEs are likely to be affected by the current coronavirus epidemic, reports on early evidence and estimates about the impact, and provides a preliminary inventory of country responses to foster SME resilience.
2020. március 16. Tovább »

COVID-19: Commission sets out European coordinated response to counter the economic impact of the Coronavirus*
COVID-19 is a severe public health emergency for our citizens, societies and economies with infections in all Member States. It is also a major economic shock to the EU. The Commission therefore presents today an immediate response to mitigate the socio-economic impact of the COVID-19 outbreak, centred on a European coordinated response.
2020. március 13. Tovább »

Coronavirus: the world economy at risk
OECD Interim Economic Outlook


2020. március 2. Tovább »

Más célok mentén tervez a vállalat mint a vezetője?
11. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés
A PwC Magyarország tizenegy éve kérdezi a hazai vállalatvezetőket az üzleti életet átformáló trendekről. Bár a 2021 év végi adatrögzítés óta a vezérigazgatók rövid távú kilátásai vélhetően átrajzolódtak, a cégek fennmaradását jelentő hosszú távú stratégiai célok érvényessége iránymutató a következő időszakra. A válaszokból kiderül, hogy az első számú döntéshozók személyes céljai sok esetben nem egyeznek a vállalat célkitűzéseivel, vagyis nem ez alapján értékelik a vállalatvezetők teljesítményét. Ezzel együtt egyre nagyobb az igény a befektetők részéről, hogy a vezetők olyan hosszú távú célokra is koncentráljanak, mint az ESG vagy az ügyfélbizalom növelése. A globális adópolitika változása sok vezérigazgató figyelmén kívül esik, annak ellenére, hogy kevesen hiszik, hogy ez nem lesz hatással a szervezetükre.
2022. április Tovább »

2022 BusinessEurope Reform Barometer
Megjelent a BusinessEurope 2022-es Reform Barometere 2022. március 23-án, az alábbi linkről letölthető:
https://www.businesseurope.eu/publications/businesseurope-reform-barometer-2022-taking-stock-eus-competitiveness-after-2-years
2022. március 23. Tovább »
2022. március 23.

2022 BusinessEurope Reform Barometer

https://www.businesseurope.eu/publications/businesseurope-reform-barometer-2022-taking-stock-eus-competitiveness-after-2-years

Az ÉVOSZ podcastja: MVM DOME
Elkészült az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 2021-ben elindított SPAKLI’21 podcast következő száma.

A podcast témája az MVM DOME. Beszélgetnek:
Skardelli György, a Közti építész vezető tervezője és Varga Kristóf, a fővállalkozó Market Építő Zrt. vezető előkészítő mérnöke
2022. március 3. Tovább »

A BusinessEurope párbeszéde a francia EU elnökséggel a „Fit for 55” csomagról
Európa vezető szerepet tölthet be a közelgő átmenetben - de ehhez az üzleti és ipari élet első számú szereplőinek nagyobb támogatásra lesz szükségük, hogy megteremtsék a szükséges hatalmas beruházásokhoz szükséges bizalmat...
2022. január 27. Tovább »

AFEZ - ALAT Szabad Gazdasági Zóna elnökének látogatása az MGYOSZ-nál
Az informális találkozón Alasgarov elnök úr ismertette az azeri szabadkereskedelmi zóna jogi és működési szabályzatát. Egyben tájékoztatott, hogy a szabad gazdasági zónában várják mindazon exportorientált, üzleti vállalkozásokat, amelyek új, innovatív termelési és szolgáltató technológiát alkalmaznak a nemzetközi kereskedelem területén.
2022. január 18. Tovább »

EGSZB vélemény:
A digitális évtizedhez vezető út
A Covid-19 rávilágított arra, hogy a technológia kritikus jelentőséggel bír a gazdasági és egészségügyi ellenálló képesség szempontjából, így az EU digitális transzformációja és szuverenitása egzisztenciális jelentőségű kérdéssé vált. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ezért sürgeti az EU-t, hogy fejlessze digitális szuverenitását, amely az elkövetkező években várhatóan Európa gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődésének egyik kulcsfontosságú pillére lesz.
2022. január 19. Tovább »

ÉVOSZ Sajtóközlemény - A beszerzési nehézségek, az építőanyagárak növekedése és a szakemberhiány fékezi leginkább az építőipart
Az alvállalkozói díjtételek, a saját tevékenységek, valamint az alapanyagárak is tovább nőttek az ÉVOSZ által az építőipari vállalkozások körében készített friss felmérés szerint. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét...
2021. szeptember 10. Tovább »

WorkTransitionCEE projekt - A szociális párbeszéd megújítása az új munka világában. Munkahelyi átmenet és digitalizáció két ipari ágazatban Közép-Kelet Európában: Romániában, Magyarországon és Szlovákiában
A munka világa nagy horderejű változással néz szembe, melynek oka a feldolgozóipar és az ipari gyakorlat automatizálása, az okos technológiák egyre szélesebb körű alkalmazása (Ipar 4.0).
Románia, Magyarország és Szlovákia hat szervezete egyesíti erőfeszítéseit egy projekt keretében, melynek címe: “A szociális párbeszéd megújítása az új munka világában. Munkahelyi átmenet és digitalizáció két ipari ágazatban Közép-Kelet Európában – Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – WorkTransitionCEE”.
2021. április Tovább »

Vaccines will get Europe back in business
Innovation and intellectual property are key ingredients in the vaccine success story - The latest edition of European Economic and Social Committee's newsletter is available: http://cdlink2.eesc.europa.eu/m/1/76282871/p1-b21083-478d69ab29de4d7c8a6be7a97576906a/1/111/5d08b68e-be3c-4102-a01f-a39ca1615ccb
March 2021 Tovább »
March 2021

Vaccines will get Europe back in business

http://cdlink2.eesc.europa.eu/m/1/76282871/p1-b21083-478d69ab29de4d7c8a6be7a97576906a/1/111/5d08b68e-be3c-4102-a01f-a39ca1615ccb

Európai Bizottság - AZ EU HOSSZÚ TÁVÚ KÖLTSÉGVETÉSE 2021-2027
"Rendkívüli válasz egy példátlan válságra

Európai szolidaritás
... mert mozgósítjuk a szükséges pénzt ahhoz, hogy a nehéz helyzetben beindítsuk a gazdaságot.

Európai felelősség
...mivel közösen fektetünk be egy jobb jövőbe – egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb Európába.

Európai erő
... mert megnyitja az utat egy olyan történelmi terv előtt, amely megerősíti uniónkat."
2020. december 18. Tovább »

BusinessEurope - Proposal for an EU Directive on fair minimum wages
European employers agree with the overall objectives of achieving adequate wages across the EU, making work pay, fighting poverty, and strengthening the role of social partners and social dialogue, in line with national industrial relations systems. Employers are not in favour of competition based on lowering social standards...
4 December 2020 Tovább »

Overview of national measures taken by governments in the context of the second wave of the COVID-19 outbreak
This is an overview of measures prepared by BusinessEurope strictly on the basis of input from member federations (except for the graphs at the beginning of the overview which are based on BusinessEurope calculations based on data from the European Centre for Disease-prevention and Control).
23 November 2020 Tovább »

BusinessEurope Economic Outlook
2020. ősz
A tavaszi nagy visszaesést követően az EU gazdasága nyáron megkezdte a fellendülést, de az út vissza a Covid előtti szintre minden valószínűség szerint hosszú lesz és rögös, szokatlanul magas bizonytalanságtól kísérve...
2020. november 3. Tovább »

A SARS-COV-2 terjedésére vonatkozó intézkedések szigorítása az Európai Unió országaiban
A 2020. októberében aktuális, az Európai Unió egyes országaiban alkalmazott korlátozó intézkedésekről részletes információkat az ITM mellékelt összefoglalójában talál.
2020. október 22. Tovább »

A járványügyi készültség időszakában irányadó utazási korlátozások
Dr. Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője mellékelt prezentációjában a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos, magyarországi utazási korlátozások részleteiről tájékozódhat.
2020. szeptember 8. Tovább »

A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek alkalmazása a veszélyhelyzet megszűnése után
Röviden ismertetjük, hogy a veszélyhelyzet megszüntetését követően a gazdaságvédelmi akcióterv elemei meddig vannak érvényben, illetve hogy az egyes intézkedések továbbra is alkalmazhatóak lesznek-e.
2020. július 8. Tovább »

Európai Bizottság: Európai ütemterv a koronavírus megfékezésére irányuló intézkedések megszüntetésére
A koronavírus-világjárvány több ezer emberéletet követelt, és hatalmas nyomás alá helyezte az egészségügyi rendszereket. A Bizottság azonnali prioritása a vírus elleni küzdelem és a világjárvány társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítése. Ugyanakkor előre kell tekintenünk annak érdekében, hogy a tagállamok fokozatosan feloldhassák a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseiket, és az élénkítési szakaszba léphessenek, valamint hogy újjá tudjuk éleszteni társadalmainkat és a gazdaságot.
2020. április Tovább »

Covid-19: az MGYOSZ bértámogatásra vonatkozó javaslata
Az MGYOSZ aggodalommal figyeli a magyar gazdaság helyzetének alakulását, a vállalkozásoktól beérkező jelzéseket. Mindezek alapján támogatjuk a kormányzat eddigi, a leginkább érintett ágazatok helyzetének stabilizálására hozott döntéseit. A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz. Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is.
2020. március 30. Tovább »

Bútorszövetség: A koronavírus faipari vállalatokra gyakorolt hatása
A Bútorszövetség március 20-án kiküldött kérdőívének március 23-ig beérkezett válaszai kiértékelésre kerültek és egyfajta iparági helyzetjelentésként szolgálhatnak. A dokumentumot március 24-én eljuttattuk az illetékes minisztériumokhoz, döntéshozókhoz.
2020. március 24. Tovább »

Covid-19: Az MGYOSZ javaslatai a gazdasági válság kezelésére
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hangsúlyozza, hogy a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mind az államnak, mind a munkáltatóknak és a munkavállalóknak arra kell törekednie, hogy a járvány megfékezése mellett biztosítsuk a lakosság ellátását és a vállalkozások életben maradását. Ilyenkor minden javaslat és minden intézkedés az egyének, a munkavállalók és a munkaadók, azaz valamennyi gazdasági szereplő érdekét kiegyensúlyozottan kell, szolgálja, és ezt az MGYOSZ maximálisan igyekszik figyelembe venni. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzati intézkedések az igazságosság és a méltányosság, a normativitás és a szociális érzékenység megfelelő elegyét alkossák, tudván azt, hogy ezek egymással ellentétes elvárásokat jelentenek. Átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.
2020. március 23. Tovább »

OECD: Emergency tax policy responses to the Covid-19 pandemic
Limiting damage to productive potential and protecting the vulnerable
2020. március 20. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 17. Tovább »

European Union Intellectual Property Office Decision concerning of the extension of time limits
"...all timelimits expiring between 9 March 2020 and 30 April 2020 inclusive that affect all parties in proceedings before the Office are extended until 1 May 2020."
2020. március 16. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 12. Tovább »

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Összes
MGYOSZ információ
Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége honlapja
MGYOSZ székhelye:
    1054 Budapest, Széchenyi rakpart 3.
Tel: +36-1-474-2041
Fax: +36-1-474-2065
Felelős kiadó:
Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára.
Szerkesztő bizottság:
Dr. Futó Péter / elnök,
Wimmer István / főtitkár,
Kelemen Géza / alelnök.

A tudás alapú, innovatív társadalom szakképzésének stratégiája

A cél a fiatalok felkészítése a XXI. század kihívásaira és az életen át tartó tanulásra. Cikkünk itt olvasható.
A stratégiát: linken, a prezentációt a linken érhetik el.