Projektek
Aktív öregedés
2008. június 12.

Az Európai Unió támogatásával hat közép-kelet-európai ország munkaadói szövetsége (osztrák, cseh, szlovák, szlovén, horvát, magyar) közös projektet készít, amelynek célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a döntéshozók felé az egyre súlyosabbá váló demográfiai problémáknak a gazdaságot érintő negatív következményeinek csökkentése érdekében.

TOVÁBB >
Aktív öregedés
2008. január 28.

Aktív öregedés

Az Európai Unió támogatásával hat közép-kelet-európai ország munkaadói szövetsége (osztrák, cseh, szlovák, szlovén, horvát, magyar) egy közös projektet készít, melynek célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a döntéshozók felé az egyre súlyosabbá váló demográfiai problémáknak a gazdaságot érintő negatív következményei csökkentése érdekében.
A tagországok több régiójában csökken a népesség száma, ezen belül különösen a munkaképes korú lakosságé. Felismerve, hogy az öregedés potenciális veszélyt jelent a GNP növekedésére Európában, a Lisszaboni stratégia azt a célt tűzi ki a tagországok elé, hogy 2010-re 50 %-ra emelkedjen az idősebb munkavállalók (50+) foglalkoztatási aránya. Ennek teljesítése komoly kihívás Magyarország számára is.
Az MGYOSZ, valamint annak tagvállalata, az IBM Global Business Services részvételével készülő nemzetközi projekt első részében egy közösen összeállított kérdőív segítségével kívánja felmérni a jelenlegi helyzetet, illetve az idősebb munkaerő alkalmazását nehezítő akadályokat, problémákat. A projekt második szakaszában a vállalati visszajelzések alapján fogalmazzuk meg javaslatainkat.
Az MGYOSZ szakmai és regionális szövetségeivel folytatott hatékony együttműködésnek köszönhetően mintegy száz, többnyire közép- és nagyvállalat küldte vissza a kitöltött kérdőívet. Az eredményeket a szakértők még elemzik, annyi azonban már kiderült, hogy a magyar munkáltatók szívesen alkalmaznának idősebb munkavállalókat, amennyiben foglalkoztatásukhoz, tovább-, illetve átképzésükhöz jelentősebb állami támogatást vehetnének igénybe.

TOVÁBB >


Projektek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
2013
2012
2010
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2009
2008
2007
2006
Adatkezelési tájékoztató