Projektek
TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-001 "A munkáért!"
2013-12-11

2013. július 26-.án a LIGA Szakszervezetek vezette konzorcium - amelynek tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - valamint az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Zrt. képviselői, aláírták a munka világának fejlesztésére irányuló "A munkáért!" című projekt támogatási szerződését az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP). A Program keretében felállításra kerül egy ún. Vállalkozói Akadémia, melynek megvalósítását a két résztvevő munkaadói szervezet, az MGYOSZ és a VOSZ látják el. A Vállalkozói Akadémia célja teljeskörű vállalati támogatás megvalósítása a magyar vállalkozások számára az üzleti környezetet érintő minden szakmai területen.

TOVÁBB >
MGYOSZ: összefogás az ifjúsági munkanélküliség csökkentéséért
2013.06.12.

A 30 év alatti fiatalok körében 14 millióra nőtt a munkanélküliek száma, ami becslések szerint mintegy 153 milliárd eurós bevételkiesést jelent az Európai Uniónak. Az Európai Bizottság ezért pályázatot hirdetett egy átfogó tájékoztató kampányra, mely a magyarországi Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) irányítása alatt valósul meg. A projekt célja, hogy országszerte felhívja a figyelmet a fiatalok elhelyezkedési nehézségeire, bemutassa a munkáltatóknak a fiatalok foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket, az azzal járó előnyöket, valamint ösztönözze és segítse az érintett fiatalokat.

TOVÁBB >
MEET Change projekt
2013.04.02

A projekt az elöregedő társadalom okozta kihívásokra reagál azzal, hogy vállalati szinten teszi könnyebben elérhetővé e célcsoport számára a képzési programokat. A HR szakembereknek és felnőttképzőknek továbbképzést nyújtunk abban, hogyan tudják motiválni és felkészíteni az idős és alacsonyan képzett munkavállalókat, hogy elfogadják a munkakörülményeik megváltozását, és hogy készek legyenek részt venni az oktatási és továbbképzési programokon. A projektről bővebb információt talál a http://www.meet-change.eu/index.php/hu/ weboldalon.

TOVÁBB >
MGYOSZ: A munkanélküli fiatalok közel 500 milliárd forint veszteséget jelentenek hazánknak
2013.03.27

Közel 40%-kal, 5,5 millió főre emelkedett a 25 év alatti munkanélküli fiatalok száma az Európai Unióban az utóbbi öt év során. Ugyanakkor, ha az összes sem oktatásban, sem képzésben, sem foglalkoztatásban nem lévő fiatalt vesszük, már 7,5 millió főről beszélhetünk. A 30 év alatti korosztály esetében pedig 14 millióra duzzad ez a szám. Becslések szerint ez mintegy 153 milliárd eurós bevételkiesést jelent az EU-nak. Az Európai Bizottság pályázatot írt ki a témában, mely a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása érdekében annak előnyeire és lehetőségeire hívja fel a figyelmet egy átfogó tájékoztató kampány keretében. A projektet hét ország munkaadói szervezetei, szakszervezetei és munkaügyi hivatalai közösen valósítják meg, munkájukat a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége koordinálja.

TOVÁBB >
Vállalati szerkezetátalakítások proaktív menedzsmentje - Network ProMCR
2013.02.01.
„Network ProMCR”
Vállalati szerkezetátalakítások proaktív menedzsmentje

A projekt 3 ország – Szlovénia, Magyarország, Csehország - gyáriparos szövetségeinek és szakszervezeteinek együttműködésében valósul meg, vezetője a szlovén gyáriparos és munkaadói szövetség, a ZDS. Magyarországon a projekt vezetője az MGYOSZ és partnere az MSZOSZ. Részt vesz továbbá a projektben a Cseh Iparszövetség – SPCR, szakszervezeti partnerük a CMKOS, szakmai támogatását biztosította a Businesseurope, az ETUC, az ILO budapesti alrégiós irodája és nemzeti foglalkoztatási szolgálatok.

A projekt célja annak felmérése, a vállalkozások a talpon maradás érdekében hogyan igyekeztek alkalmazkodni a 2008-ban kezdődött gazdasági válsághoz, milyen intézkedéseket, szerkezetátalakításokat hajtottak végre, az alkalmazkodás részeként.

A projekt keretében mindhárom résztvevő országban felmérés készült a témában, online kérdőíven valamint személyes interjúkon keresztül. A felmérés keretében összegző tanulmány készült, mely mindhárom országra kiterjed, a magyar tapasztalatokat bemutató résztanulmány magyar nyelven is olvasható honlapunkon.

A felmérésen bemutatására az MGYOSZ eseménysorozatot is szervezett, melynek állomásai Szombathely, Jászberény és Budapest voltak. Ezeken a fórumokon a helyi és országos szinten is meghatározó gazdasági szereplők, kormányhivatalok képviselői, vállalatvezetők és tulajdonosok, valamint szakszervezeti vezetők vitatták meg tapasztalataikat a válság kapcsán.

Minden eseményen törekedtünk arra, hogy olyan sikeres vállalati stratégiákat mutassunk be, melyek nemcsak a gazdasági válság átvészelésére, de a kedvezőtlen körülmények közötti növekedésre is lehetőséget teremtenek. Tettük mindezt nemcsak hazai, de nemzetközi közönség előtt is.

A projekt lezárásaként publikálásra került 3 nyelven egy kiadvány, mely összegzi a felmérés tapasztalatait, vállalati gyakorlatokat mutat be mindhárom országból és az így szerzett tapasztalatok alapján ajánlásokat fogalmaz meg a sikeres vállalati szerkezetátalakításokhoz.

Kapcsolódó anyagok:

1. MGYOSZ: a válság ellenszere a folyamatos alkalmazkodás – Sajtóközlemény (2012.12.14.)
2. Network ProMCR magyar résztanulmány
3. Network ProMCR kiadvány

TOVÁBB >
Közép-Kelet Európai Szociális Partnerek a Befogadó Munkaerőpiacokért - CEE-ILM
2013.02.01.
Közép-Kelet Európai Szociális Partnerek a Befogadó Munkaerőpiacokért
CEE-ILM

A CEE-ILM címet viselő projekt az Európai Bizottság támogatásával, az MGYOSZ vezetésével négy ország szociális partnereinek együttműködésében valósul meg. Horvátország, Ausztria, Szlovénia és Magyarország munkaadói és szakszervezeti partnerei arról folytatnak vitákat saját hazájukban és határokon átnyúló színtéren is, hogyan lehet elősegíteni a hátrányos helyzetű munkaerő-piaci csoportok minél szélesebb körű integrációját.

A partnerek által beazonosított hátrányos helyzetű csoportok a fiatalok, csökkent munkaképességűek, nők, idősödő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségűek. A projekt eseményeinek célja – melyek Magyarországon Szombathelyen, Szolnokon és Budapesten kerültek megrendezésre – vita generálása a témában a szociális partnerek, a nemzeti kormányok és civil szféra szereplőinek bevonásával. A projekt kiemelt célja továbbá a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására irányuló legjobb vállalati gyakorlatok bemutatása és annak feltérképezése is, hogyan segíthetik ezeket a folyamatokat a civil szervezetek és a munkaügyi központok is.

A legjobb gyakorlatok bemutatására nemcsak eseményeinken került sor, de a négy ország együttműködésében megvalósuló kiadványban is.

A projekt során az MGYOSZ munkaadói partnerei voltak a szlovén ZDS, a horvát HUP és az osztrák IV, a szakszervezetek körében a horvát NHS, a szlovén KS 90 és Magyarországon az MSZOSZ, valamint a két legfontosabb európai szociális partner: a BUSINESSEUROPE és az ETUC is támogatását adta a program megvalósításához. Köszönet illeti továbbá a közreműködésért az MGYOSZ két területi szövetségét a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségét, a Salva-Vita Alapítványt és a Charitas Vas megyei szervezetét, a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt, az ILO Budapesten működő alrégiós irodáját, valamint minden szakembert, aki előadóként illetve a közönség soraiban segítette a projekt megvalósítását.

Kapcsolódó tartalmak:

1. MGYOSZ: a befogadó munkaerőpiac nem szociális kérdés – Sajtóközlemény (2012.10.08.)
2. MGYOSZ: Az európai munkaerőpiacnak változnia kell – Sajtóközlemény (2012.11.29.)
3. CEE-ILM kiadvány – magyar nyelven
4. CEE-ILM kiadvány – angol nyelven

TOVÁBB >


Projektek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
2013
2012
2010
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2009
2008
2007
2006
Adatkezelési tájékoztató