Hírek
Állásfoglalás
2006. október 10.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége állásfoglalást adott ki a konvergencia program elfogadása utáni magyar gazdasági és politikai helyzetről.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ elnökségének állásfoglalása
2006. július 7.

 

Az MGYOSZ elnökségének állásfoglalása az „Új egyensúly program” intézkedéseiről

 

A vállalkozások elismerik a kormány egyensúlyjavító törekvéseinek szükségességét a fenntarthatatlanul magas ikerdeficit megszüntetése érdekében. Elengedhetetlennek tartják azonban, hogy az egyensúlyjavítás érdekében tett lépések hozzájáruljanak a hosszabb távon is fenntartható makrogazdasági egyensúly megteremtéséhez, javítva a magyar gazdaság versenyképességét és a lehető legkisebb gazdasági növekedési áldozattal járjanak. Az MGYOSZ elnöksége szerint a tervezett intézkedéscsomag több szempontból sem felel meg ezeknek követelményeknek.

Elismerve, hogy a jelenlegi helyzetben szükség van a költségvetési bevételek növelésére, az intézkedéscsomag számos eleme éppen ellene hat a tartós egyensúlyjavuláshoz szükséges változásoknak. Az élő munka költségeinek növekedésével járó intézkedések rontják a vállalkozások versenyképességét, kedvezőtlen hatással vannak a foglalkoztatottságra, erősítik a szürke és a fekete foglalkoztatást. Az adórendszer tervezett változtatásai tovább bonyolítják az adórendszert, nőnek a vállalkozások és az állami szervek adminisztrációs költségei. Az adórendszeri változások év közbeni bevezetése – a nem módosítható szerződések okozta közvetlen anyagi veszteségek mellett – kiszámíthatatlanná teszi a gazdálkodást, súlyosan sérti a jogbiztonságot, riasztja a hazai és a külföldi befektetőket. Előzetes ágazati hatásvizsgálatok nem készültek, így előfordulhat, hogy kiemelt fejlesztésre szánt ágazatokat – pl. az idegenforgalmat – az átlagosnál jobban sújtanak a változások.

Hiányolja az MGYOSZ az intézkedéscsomagból az államháztartás kiadási oldalának szerkezeti átalakítását célzó intézkedéseket, az évről-évre óriási veszteségeket felhalmozó állami vállalatokkal kapcsolatos szándékokat, a közpénzekkel történő gazdálkodás nagyobb áttekinthetőségét és a korrupció visszaszorítását biztosító lépéseket, az állami feladatvállalás újragondolását. Ezek nélkül a költségvetési kiadások emelkedése újra és újra meg fogja haladni a GDP arányos bevételek emelkedését, és a mostani bevételnövelő intézkedések csak átmenetileg lesznek képesek javítani a költségvetés helyzetét.

Az intézkedéscsomag legnagyobb problémáját az MGYOSZ a gazdaság versenyképességére, növekedésének ütemére gyakorolt hatásában látja. A növekedés – kormány által is prognosztizált – lelassulása a bevételek csökkenésével jár, és egyelőre nem tudni, honnan lesznek többletforrások a szükséges reformokhoz, az uniós támogatások fogadásához. Az MGYOSZ szerint félő, hogy a növekedés ütemének csökkenése, a versenyképesség romlása egy negatív spirálba viszi a gazdaságot, ami nem teszi lehetővé 1,5-2 év múlva az átmenetinek szánt intézkedések visszavonását, a gazdaság dinamizálását.

A külső és belső hiány csökkentése a vállalkozói szférának is érdeke. Az MGYOSZ támogatja, hogy a kormány határozott lépéseket tesz az egyensúlyi helyzet javítása érdekében. Nem tartja ugyanakkor elfogadhatónak azokat a konkrét – a csomagról folytatott érdekegyeztető tárgyalásokon is kifogásolt - intézkedéseket, amelyek súlyosan sértik a gazdaság hosszabb távú érdekeit, és már rövidtávon is aránytalanul nagy növekedési áldozattal járnak.

TOVÁBB >
Európa 2006 Hírlevél
2006. április

Hírek az Európai Unióból. A brüsszeli Iroda áprilisi hírösszefoglalója.

TOVÁBB >
\"Információs források és céges kapcsolatok építése az Európai Unióban\"
2006.04.10.

Információs képzés BRÜSSZELBEN vállalkozóknak, cégvezetőknek, managereknek.

TOVÁBB >
Tájékoztató
2006. március 30.
TÁJÉKOZTATÓ

A 2006.évre érvényes kötelező legkisebb munkabért (minimálbér) a Kormány 316/2005 (XII.25.) rendelete állapítja meg. 2006.január elsejétől ez az összeg teljes munkaidő esetében 62 500 Ft. 2006.július elsejétől középfokú iskolai végzettséget, illetőleg szakképzettséget igénylő munkakörben a megállapított garantált bér kötelező jelleggel;
  • 2 évnél kevesebb gyakorlati idő esetén a minimálbér 105 %-a,
  • legalább 2 év gyakorlat esetén a minimálbér 110 %-a.
50 év feletti munkavállalónál a garantált bér megállapításánál a magasabb kategóriát kell figyelembe venni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nehezebb helyzetben lévő szakmák (ágazatok) köthetnek olyan középszintű kollektív szerződést munkáltatói érdekképviseleten keresztül, ahol a garantált bér előírásától eltekintenek, az Mt. 144.§ (6) bekezdése alapján. Azonban a mindenkori kötelező minimálbérnél alacsonyabb összeg nem állapítható meg.
TOVÁBB >
A kereskedelemről tájákoztat a KATI
2006. március 21.

A kereskedelmet segítő tájékoztatás

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kereskedelempolitikai Főosztályán belül működik a Kereskedelmi Akadályok Tájékoztató Irodája (KATI), melynek célja segítség- és információnyújtás az EU harmadik országaival exporttevékenységet folytató magyar vállalatok számára.

A KATI többek között az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

  • az áru- és szolgáltatás exportot akadályozó gyakorlatról információszolgáltatás
  • javaslatot tesz a vállalatok konkrét, harmadik piacot érintő kereskedelmi problémáinak megoldására
  • a problémák generalizálása, problémakörbe való besorolás után azok közvetítése az Európai Bizottság felé
  • tapasztalatok, javaslatok összegyűjtése a piac-hozzáférési adatbázis használatáról (Market Access Database), illetve annak minél hatékonyabb működése érdekében közvetítése az EB felé
  • termékcsoport és ország megjelölése esetén információszolgáltatás az adott harmadik ország EU-val szemben alkalmazott antidömping intézkedéseiről, stb.
Az Iroda elérhetősége:
KATI@gkm.gov.hu
TOVÁBB >
A MAGYOSZ tisztújító közgyűlése
2006. március 9.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége 2006. március 9-én tartott tisztújító közgyűlésén Bogsch Erik, A Richter Gedeon Rt. vezérigazgatóját választotta a szövetség új elnökéül. Alelnökké választották Major Ferenc vezérigazgatót, az elnökség új tagja lett Gál Péterné, Egis vezérigazgató és Pallos József Péter, a Pannonpharma igazgatója.

TOVÁBB >
Brüsszeli MGYOSZ cégakadémia
2006. március 6-31-ig

Az MGYOSZ Oktatási Központ KFT szervezésében MGYOSZ Cégakadémiát szerveznek titkárságvezetőknek, személyi titkároknak és személyi asszisztenseknek. A háromnapos turnusokban Brüsszelben szerezhetnek új ismereteket az érdeklődők.

TOVÁBB >
Csúcstalálkozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnökel
2006. március 6.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége meghívásának eleget téve, az MGYOSZ március 6-án tartott csúcstalálkozójának vendége Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt .

TOVÁBB >
Kuncze Gábor az MGYOSZ Csúcstalálkozóján
2006. február 27.

Az MGYOSZ-Csúcs aktuális témája, hogy mit várhatunk a következő négy esztendő gazdaságpolitikájától. 2006. február 27-én, A Szövetség székházában Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ismertette pártja törekvéseit.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ Oktatási KFT hírei
2006. február 24..

Az MGYOSZ Oktatási Kft eseményei között egy tendernyertes képzési forma, egy településfejlesztéssel kapcsolatos információ, spaceiális nyelvtanfolyam és euroasszisztens képzésről szóló híradást ajánlunk a figyelmükbe

TOVÁBB >
Életműdíj a környezet védelméért
2006. február 20.

Életműdíjat kapott Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht., az MGYOSZ tagjának ügyvezető igazgatója a csomagolási hulladékok hasznosítása terén kifejtett tevékenységéért.

TOVÁBB >
Innovációs Nagydíj páláyzat
2006. február 14.

A Magyar Innovációs Alapítvány kiírta a XI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot amelyen azok a Magyarországon bejegyzett társaságok vehetnek részt, akik 2005-ben kiemelkedő innovációs teljesítményükkel jelentős hasznot értek el.

TOVÁBB >
Tisztújítás a lakberendezőknél
2006. január 27.

A Lakberendezők Országos Szövetsége 2006. január 27-én tartotta meg Rendkívüli Tisztújító Közgyűlését, amelynek célja az új Elnökség és a Bizottságok tagjainak megválasztása volt. Az új tisztségviselők az eddigi gyakorlat szerint, a LOSZ természetes személy és céges tagjai közül kerültek ki. Az új elnökség megkezdte munkáját, mandátuma három évre szól. Fő célkitűzése a lakberendező-szakma népszerűsítése, szakmai kapcsolatok kiépítése, a külső és belső kommunikáció fejlesztése.

Elnök: Szentesi Nóra ; Gazdasági Társelnök: Cikkely Tibor (Hansa képviselet) Szervezetvezetési Társelnök: Ernek Zsuzsanna

Elnökségi tagok:
Muzslay Annamária, Zámborszky Éva, - Póttag: Ács Ákos, Ideal Standard Magyarország, Garai Zoltán, Junior Art Center Oktatásszervező Kp, Kővári Judit, Póttag: Raab Karcher Tűzép Rt-Farkas István

Ellenőrzési Bizottság: Katona Etelka, Török Mária, Póttag: Tribikné Deák Anna, Icotrade Kft, Gáspár Ferenc, Póttag: Alchimista Stúdió Kft-Jánki Emese

Etikai Bizottság: Draveczky Júlia, Budai Ildikó, Póttag: Hámoryné Augusztin Tünde Kludi Kft, Vörös Gábor, Póttag: Színkép Design&Galéria Kft, Felföldi Mihály

Tagfelvételi Bizottság: Tóth Tibor, Krebsz Zsuzsa, Póttag: Uzsoky Katalin, Miele Kft, Kabatnik Zsolt, Póttag: Art Veresegyházi Oktatási Stúdió-Érsekné Bíró Andrea

TOVÁBB >
Felmérés a munkaerő szabad áramlásának hatásáról
2006. janurár 19.

A szlovén GYOSZ (ZDS) vezetésével EU-finanszírozású felmérés indult januárban egy most meglehetősen népszerű és aktuális témáról, a munkaerő szabad áramlásáról, illetve annak a szociális párbeszédre gyakorolt hatásairól. A projektben partnerként a szlovák (RUZ), a cseh (SP) munkaadói szövetség, valamint az MGYOSZ vesz részt. Az első találkozót 2006. január 19-én tartották Ljubljanában. A ZDS főtitkára, Hribar-Milic üdvözlő szavai után a szövetségek prezentációt tartottak az általános munkaerő-piaci helyzetről, a kollektív tárgyalások menetéről és gyakorlatáról, általában illetve az építőipar vonatkozásában. Magyarországot Nagy János az ÉVOSZ ügyvezető igazgatója és Ruszanov Anett az MGYOSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa képviselte. Vendégként az osztrák gyáriparos szervezet, az IV is magas szinten képviseltette magát, hogy a „másik” oldalról, mint régi tagország is megossza tapasztalatait az új tagállamokkal, illetve a soros elnökséget betöltő országként az első félévre tervezett lépéseket is ismertesse. Az év során minden partnerország egy-két szektorra koncentrálva végzi a felméréseket, tart nemzeti szemináriumot szekértők bevonásával, majd novemberre, a projekt záró fejezeteként jelentést készít. A projekt fő érdeme, hogy a résztvevők megosztják egymás hasznos tapasztalatait, rávilágítanak a nemzeti sajátosságokra. Külön érdekesség, hogy egy minden résztvevő által megválaszolt kérdőív táblázatba foglalásával gyors eligazodást segítő „térkép” készül. A projekt következő állomása a partnerek budapesti találkozója lesz májusban.

TOVÁBB >
Elhunyt Orbán István
2006. január 18.

2006. január 18-án, életének hatvanhetedik évében elhunyt Orbán István az Egis Gyógyszergyár Rt. vezérigazgatója, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének általános alelnöke.

TOVÁBB >
MGYOSZ Közgyűlés
2006. január 12.

A többi között alapszabály-módosításról is döntött a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének VIII. Közgyűlése.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató