Hírek
Bérmegállapodás - vétó nélkül
2009. december 1.

Megállapodás született az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a 2010. évi minimálbérről, a garantált bérminimumról, amelyet az MGYOSZ sem meg nem szavazott sem meg nem vétózott.

TOVÁBB >
Sikeres szervezetfejlesztési projektet zárt le az MGYOSZ és tagszövetségei
2009. november 27.

A jelenleg is tartó gazdasági válság idején különösen fontos az uniós pályázati lehetőségek minél eredményesebb kihasználása. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége vezette négytagú konzorcium az érdekképviseleti és érdekvédelmi tevékenység hatékonyságának javítása érdekében dolgozott ki egy szervezetfejlesztési projektet a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében „Konzorciális erőforrás- és szervezetfejlesztés a munkáltatói érdekképviseletben” címmel, melynek záró rendezvényére november 18-án került sor.


A projekt keretében az MGYOSZ és három tagszövetsége a Munkaadók és Gyáriparosok Dél-Dunántúli Regionális Közhasznú Szövetsége, a Joint Venture Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség alkalmazottaik és tisztségviselőik számára naprakész és használható tudásanyagot nyújtó szakmai képzéseket tartott annak érdekében, hogy munkáltatóik versenyképes vállalatként álljanak helyt a piacon.
A sikeres pályázat eredményeképpen szervezetfejlesztési terv készült a négy konzorciumi tagszervezet részére, a partnerek munkavállalói pedig nyelvvizsgával záruló 180 órás akkreditált nyelvi képzésben részesültek. Az Üzleti kommunikációs készségfejlesztő tréning résztvevői gyakorlatorientált módszerek segítségével sajátíthatták el a vezetői kommunikáció, a tárgyalás, az időgazdálkodás alappilléreit, valamint hét szakmai szeminárium is megvalósult – társadalmi felelősségvállalás (CSR), kommunikáció, fogyasztóvédelem, érdekvédelem, foglalkoztatás témákban. A projekt keretében hozták létre a http://www.munkavilaga.com internetes portált, mely bármikor elérhető kommunikációs csatornát biztosít minden munkáltató és munkavállaló számára. A képzéssorozat egy értékelő rendezvénnyel zárult, amelyen kiemelt téma volt a fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok hatékony érvényesítése a vállalkozásokban.
A sikeres együttműködés eredményeként az MGYOSZ és tagszervezetei a jövőben is szeretnék megragadni azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekkel elősegíthetik érdekképviseleti szerepük, hitelességük, elismertségük növelését.
TOVÁBB >
Javaslatok a következő EU-elnökségi trió számára
2009. november 24,

2010 január és 2011 június között Spanyolország, Belgium és Magyarország egymást követően látja majd el az Európai Unió elnökségi feladatait. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a spanyol (CEOE) és belga (FEB) gyáriparosok szövetségével közösen kidolgozta az európai munkaadók erre az időszakra vonatkozó prioritásait tartalmazó programot.

TOVÁBB >
Svájci Hozzájárulás – Új turisztikai pályázati felhívások
2009. november 5.

A 2009. október 30-án megjelent kiírás a Svájci-Magyar Együttműködési Program által kiemelten kezelt két régióra, az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióra irányul. A támogatható fejlesztéseknek vagy a vendégbarát turisztikai szolgáltatások fejlesztését vagy a turisztikai márka- és termékfejlesztési mintaprogramokat kell megcélozniuk. A célkitűzés egészére összesen 3 millió svájci frank (kb. 528 millió forint) támogatás áll rendelkezésre. Az igényelhető hozzájárulás projektenként 1-1,1 millió svájci frank (kb. 176-194 millió forint) lehet, így összesen 3 projekt részesülhet támogatásban.

Pályázat benyújtására konzorciumok jogosultak, amelyek vezetői közhasznú szervezetek vagy központi költségvetési szervek vagy civil szervezetek lehetnek. Turisztikai szervezetek, civil szervezetek (amennyiben a konzorcium vezetője nem civil szervezet), KKV-k bevonása kötelező, de bevonhatók továbbá önkormányzatok vagy önkormányzati társulások is. A konzorciumi partnerekkel kapcsolatos további előírások, illetve a konzorciumra vonatkozó teljesítendő referenciák a pályázati felhívásban megtalálhatók.

A pályázatok elbírálása két fordulós eljárás keretében történik majd. Jelen felhívás megjelentetésével az első forduló vette kezdetét, amelynek keretében három hónapon keresztül (2010. január 31-ig) várja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a felhívásnak megfelelő projektjavaslatok benyújtását. A beérkezett ötletek értékelésére Magyarországon 3 hónap áll rendelkezésre, ezt követően a magyar javaslatokat megküldik a svájci bírálóknak is, ahol ugyancsak 3 hónapot szánnak a döntésre, így hat hónap után lehet eredménye az első fordulónak.

A Pályázati felhíváshoz kapcsolódó teljes dokumentáció megtalálható az NFÜ honlapján (www.nfu.hu), valamint letölthető a következő helyről: www.swiss-contribution.hu.

Svájc - az Európai Unióval kötött megállapodás alapján - a 2004-ben az unióhoz csatlakozott tagországok számára 1 milliárd svájci frank értékben ad fejlesztési hozzájárulást, amelyből Magyarország részesedése összesen 130,738 millió svájci frank.

TOVÁBB >
EU-s projekt az egészségesebb és biztonságosabb munkahelyekért
2009. október 30.

Az Európai Unió támogatásával és az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetésével hat közép-kelet-európai ország munkaadói és munkavállalói szövetségei (osztrák, szlovén, szlovák, horvát, román, magyar) egy közös projekten dolgoznak, amelynek célja, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg a döntéshozók felé a munkahelyi balesetek és a munkával összefüggő betegségek a gazdaságot érintő negatív következményei csökkentése érdekében.
Felismerve, hogy a munkahelyi balesetek és a munkával kapcsolatos betegségek potenciális veszélyt jelentenek a gazdasági növekedésre Európában, a Lisszaboni stratégia azt a célt tűzi ki a tagországok elé, hogy az elkövetkező években jelentősen csökkenjen ezen balesetek és betegségek száma. Mindezek teljesítése komoly kihívást jelent Magyarország számára is.

A projekt első részében, a nemzetközi partnerekkel és a Personal Best Hungary tanácsadó vállalattal közösen összeállított kérdőívek (munkáltatói és munkavállalói) segítségével kívánjuk felmérni a jelenlegi helyzetet, illetve a munkahelyi biztonság és egészségvédelmi előírások alkalmazását nehezítő akadályokat, problémákat. A projekt második szakaszában a visszajelzések alapján fogalmazzuk meg javaslatainkat a döntéshozók felé.

A kérdőívek PDF-dokumentumként letölthetők a http://www.iosha.eu honlapról.

TOVÁBB >
A Legjobb Női Munkahely Díj 2009.
2009. október 30.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség idén is kiírta a Legjobb Női Munkahely Díra a pályázatát, amelyre két kategóriában - 30-250 fő, illetve 250 főnél több foglalkoztatott - várják a nevezéseket.

TOVÁBB >
Állásfoglalás a földgáz különadójáról
2009. október 1.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége aggályosnak és diszkriminatívnak tartja a 2009. július 1-én hatályba lépett és 2011. július elsején hatályát vesztő, földgáz különadójáról szóló rendeletet. Üdvözli ugyanakkor azt a kompromisszumot, amely csökkenti az érintett vállalatok terheit.

TOVÁBB >
Hatékony válságkezelésre számítunk
2009. szeptember 23.

Az MGYOSZ és a BUSINESSEUROPE közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet, hogy hatékony válságkezelésre számítanak José Manuel Barroso-tól, az Európa Bizottság újraválasztott elnökétol.

TOVÁBB >
Térítésmentes képzések
2009. augusztus 27.

Az eMagyarország támogatásával megvalósuló TÉRÍTÉSMENTES képzések

Haladjon a korral! Tegye egyszerubbé a hétköznapi ügyeinek intézését! Takarékoskodjon idejével! 3 napos térítésmentes tanfolyamaink során a résztvevok elsajátíthatják a leggyakrabban használt számítógépes-internetes ügyintézés ismereteit.
Az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány az eMagyarország program támogatásával a 2009-es évben egy olyan projekt megvalósítására vállalkozott, ami új lehetoségeket jelenthet azoknak az állampolgároknak, akik szeretnék, ha a jövoben könnyebben és hatékonyabban tudnának eligazodni a szolgáltatások modern világában. Az új technológiák, a számítógépek és az Internet használata nem csak azok számára tartogat hasznos lehetoségeket, akik saját számítógéppel és otthoni internet eléréssel rendelkeznek, hanem azoknak is, akik ügyeik intézését szeretnék egyszerusíteni, gyorsítani az eMagyarország pontokon (eMO), Teleházakban vagy egyéb Internetelérést biztosító nyilvános központokban található számítógépek használatával.
A projekttel kapcsolatban érdeklodok temérdek információt találhatnak kapcsolódó weboldalainkat végigolvasva, illetve részt vehetnek a 2009 szeptemberében rendezendo 3 napos ingyenes képzéseinken, melyek lehetoséget biztosítanak a szükséges ismeretek megszerzéséhez, kezdve azon részvevoinktol, akik még sohasem használtak számítógépet, egészen azokig, akik már megbarátkoztak az Internet világával.
A képzések során a kezdok elsajátíthatják a számítógép és az Internet használatának alapjait. Számukra a tanfolyam részben barátkozás ezekkel a modern eszközökkel. A tanfolyam végére képesek lesznek a gépek alapveto kezelésére és az Internet segítségével néhány hasznos szolgáltatás igénybevételére. A tanfolyamon tanultakat aztán önállóan kamatoztathatják akár otthon, akár a nyilvános Internet pontokon.
A középhaladók, haladók internetes elozetes tudásszint-felmérés alapján dönthetik el, melyik a számukra megfelelobb szint, majd ennek megfeleloen vesznek részt a kapcsolódó tréningen.
Természetesen a haladó csoport tanfolyamának résztvevoi sajátítják el a legtöbbet eKözigazgatási szolgáltatáshoz kötodo tudást, de a projekt a középhaladó és a kezdo résztvevok számára is rengeteg hasznos készség megszerzésére nyújt lehetoséget.
További információk olvashatók a projektrol a http://www.emff.hu web címen, illetve munkatársaink készséggel állnak az érdeklodok rendelkezésére a +36 1 43 666 81 telefonszámon.

TOVÁBB >
Munka Törvénykönyve, munkaadói értelmezéssel
2009. július 20.

2009. július elsejével változik a Munka Törvénykönyve, a Munkaügyi Ellenőrzési törvény, a Rendezett munkaügyi kapcsolatok szabályozása.
Az MGYOSZ segítséget kíván nyújtani a vállalkozásoknak, ezért 2009. június második felében, konferenciával egybekötve ismételten kiadja a „Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezéssel” c. kiadványát, mely tartalmazza a hatályos szabályokat.
A pontos időpontról kellő időben tájékoztatást adunk. Előzetes jelentkezéseket Mészáros Gézánénál (mkatalin@mgyosz.hu)lehet megtenni.

TOVÁBB >
Jogpont Hálózat
2009. március 18.

A Jogpont Hálózat létrehozására alakult konzorcium tagszervezetei az MSZOSZ, az OKISZ, az Iposz, az ÁFEOSZ és a KISOSZ hét régióban a pályázat kiírásában vállalt kötelezettségeiknek eleget téve elindították a munkavállalói és munkáltatói jogsegélyszolgálatot. Részletes tájékoztatást találnak a http://www.jogpont.hu weboldalon.

TOVÁBB >
Bulgária várja a magyar KKV-kat is
2009. január 9.

Bulgária januárban ünnepelte uniós tagságának második évfordulóját. Két év alatt a bolgár gazdaság a beáramló külföldi tőke hatására megerősödött, ideális környezetet teremtve a hazai és külföldi vállalakozások, köztük a magyar KKV-k számára is.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató