Hírek
Overview of national measures taken by governments in the context of the second wave of the COVID-19 outbreak
23 November 2020

This is an overview of measures prepared by BusinessEurope strictly on the basis of input from member federations (except for the graphs at the beginning of the overview which are based on BusinessEurope calculations based on data from the European Centre for Disease-prevention and Control).

TOVÁBB >
Az MGYOSZ javaslatai a járvány okozta gazdasági válság kezeléséhez
2020. november 18.

A tagvállalatainktól, illetve az egyes ágazatokat képviselő tagszövetségeinktől (építőipar, gépipar, gyógyszeripar, vegyipar, könnyűipar, kereskedelem, idegenforgalom, vendéglátás, gépjármű-kereskedelem, nyomdaipar és egyéb ágazatok) érkező jelzések nyomán szövetségünk elnöksége az alábbiakban foglalja össze a járvány okozta helyzet kezelésére, illetve a károk enyhítésére tett javaslatait..

TOVÁBB >
Az Igazságügyi Minisztérium hírlevele
2020. november
2020. november

A hírlevelet az Igazságügyi Minisztérium azzal a céllal indította útjára, hogy bemutassa azokat a témákat, amelyek a következő hónapokban foglalkoztatják az Európai Unió döntéshozóit, és amelyek – elfogadásukat követően – a magyar vállalkozások működési kereteit is meghatározzák.
A hírlevél célja továbbá, hogy párbeszédet kezdeményezzen a magyar vállalkozásokkal.

TOVÁBB >
BusinessEurope Economic Outlook
2020. ősz
2020. november 3.

A tavaszi nagy visszaesést követően az EU gazdasága nyáron megkezdte a fellendülést, de az út vissza a Covid előtti szintre minden valószínűség szerint hosszú lesz és rögös, szokatlanul magas bizonytalanságtól kísérve...

TOVÁBB >
Epidemiológiai helyzetértékelés
2020. október 26.

A COVID 19 járvánnyal kapcsolatos, legfrissebb információkat a Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai mellékelt prezentációjában találja.

TOVÁBB >
A BusinessEurope levele Ursula von der Leyen elnökasszonyhoz
2020. október 23.

A BusinessEurope az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek szóló levelében egyebek közt az európai minimálbér ügyére is kitér.

TOVÁBB >
A SARS-COV-2 terjedésére vonatkozó intézkedések szigorítása az Európai Unió országaiban
2020. október 22.

A 2020. októberében aktuális, az Európai Unió egyes országaiban alkalmazott korlátozó intézkedésekről részletes információkat az ITM mellékelt összefoglalójában talál.

TOVÁBB >
Legfrissebb információk a járványhelyzetről
2020. szeptember 30.

A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai legfrissebb, epidemiológiai helyzetértékelését a mellékelt prezentációban találják.

TOVÁBB >
Epidemiológiai helyzetértékelés
2020. szeptember 8.

A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai mellékelt prezentációjában a COVID 19 járvánnyal kapcsolatban kaphat részletes és aktuális információkat.

TOVÁBB >
A járványügyi készültség időszakában irányadó utazási korlátozások
2020. szeptember 8.

Dr. Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője mellékelt prezentációjában a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos, magyarországi utazási korlátozások részleteiről tájékozódhat.

TOVÁBB >
Vállalati Fehér Könyv
Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához
2020. szeptember 8.

Az új, online elérhető kiadvánnyal az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A kiadvány elérhető a kormany.hu oldalon, valamint a www.vali.ifka.hu linken a Hírek pontban / Vállalati Fehér Könyv csempe alatt.

TOVÁBB >
Negyedszer is Dr. Futó Péter lett az MGYOSZ elnöke
2020. július 29.

Megtartotta XXII. közgyűlését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), ahol a következő 4 évre megválasztották a Szövetség tisztségviselőit. Immár negyedszer lett az MGYOSZ elnöke Dr. Futó Péter, aki ezúttal is 4 évre kapta meg a jelenlévők egyhangú szavazatát. A Szövetség újraválasztott társelnökei Felcsuti Zsolt és Lakatos Péter. Az MGYOSZ főtitkára továbbra is Wimmer István.
A megválasztott tisztségviselők.

TOVÁBB >
European Network of Public Employment Services
SHORT-TIME WORK SCHEMES IN THE EU
Study report
May 2020

This report summarises the principal results of an ad hoc study on ‘Mapping short-time work schemes in the EU’. It is a desk study based on 17 national reports prepared by experts from the European Centre of Expertise (ECE), largely in the autumn of 2019, on
EU and national sources and on the existing literature on short-time work (STW) schemes.

TOVÁBB >
A hazai elektromos autók és segédmotoros kerékpárok népszerűsítése érdekében induló állami pályázat kapcsán nyilatkozott Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke
2020.05.21.

Június 15-étől új, 5 milliárd forint keretösszegű állami pályázat indul az elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására. Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke a téma kapcsán úgy fogalmazott, a kormányzat ezzel a döntéssel széles vásárlói kör számára teszi elérhetővé az elektromos gépkocsi vásárlást. Akkor van lehetőség érdemi volumennövekedést elérni az elektromobilitás területén, ha közelebb hozzuk egymáshoz az elektromos autók és az átlagos belsőégésű motorú gépjárművek árát.

TOVÁBB >
Covid-19: Az MGYOSZ javaslata a 105/2020 (IV.10) kormányrendelethez (munkabér-támogatás)
2020. április 14.

Az MGYOSZ örömmel nyugtázza, hogy megjelent a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet és az előzetesen tervezetthez képest lényegesen korábban, április 16-án életbe lép.

A vállalkozások életben tartásához és ezzel a munkahelyek megmentéséhez elengedhetetlen ez a konstrukció. Ugyanakkor a rendelet részleteinek áttanulmányozása után úgy látjuk, hogy az számos olyan megszorító feltételt és kötelezettséget tartalmaz a vállalkozás számára, amelyek a jelenlegi, bizonytalan feltételek között az érintett vállalkozások számára felelősséggel nem vállalhatók, így sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ami munkahelyek százezreinek felesleges elvesztéséhez vezet.

TOVÁBB >
Covid-19: az MGYOSZ bértámogatásra vonatkozó javaslata
2020. március 30.

Az MGYOSZ aggodalommal figyeli a magyar gazdaság helyzetének alakulását, a vállalkozásoktól beérkező jelzéseket. Mindezek alapján támogatjuk a kormányzat eddigi, a leginkább érintett ágazatok helyzetének stabilizálására hozott döntéseit. A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz. Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is.

TOVÁBB >
MGYOSZ: Javaslat az éves beszámoló és közgyűlés lebonyolításának elhalasztására
2020. március 26.

A járvány miatt kialakult helyzetben a gazdasági társaságoknál, illetve más beszámolásra kötelezett szervezetnél sem személyesen, sem egyéb úton nem lesz lehetséges az éves beszámoló és mérlegelfogadó taggyűlések határidőben történő lebonyolítása.
Ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javasolja a kormánynak, hogy fontolja meg ezen esetekben a május 31-i határidő elhalasztásának lehetőségét.

TOVÁBB >
Covid-19: Az MGYOSZ javaslatai a gazdasági válság kezelésére
2020. március 23.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hangsúlyozza, hogy a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mind az államnak, mind a munkáltatóknak és a munkavállalóknak arra kell törekednie, hogy a járvány megfékezése mellett biztosítsuk a lakosság ellátását és a vállalkozások életben maradását. Ilyenkor minden javaslat és minden intézkedés az egyének, a munkavállalók és a munkaadók, azaz valamennyi gazdasági szereplő érdekét kiegyensúlyozottan kell, szolgálja, és ezt az MGYOSZ maximálisan igyekszik figyelembe venni. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzati intézkedések az igazságosság és a méltányosság, a normativitás és a szociális érzékenység megfelelő elegyét alkossák, tudván azt, hogy ezek egymással ellentétes elvárásokat jelentenek. Átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.

TOVÁBB >
A PWC és az MGYOSZ közreműködésével végzett magyarországi Vezérigazgató Felmérés
2020. március 04.

A munkaerőpiaci körülmények változásai miatt a munkavállalók fejlesztése a leginkább megtérülő befektetés – derült ki a PwC magyarországi vezérigazgatói felméréséből, amelynek – a korábbi évekhez hasonlóan szakmai partnere volt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A kutatásból az is egyértelműen kiderült, hogy a magyarországi cégvezetők többsége a globális és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2020-ban.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató