Hírek
Mitől lehetne hatékonyabb a hazai hulladékgazdálkodás?
2016.12.15.

Beszedett díjakban az EU élmezőnyében, hulladékhasznosítási teljesítménye alapján az utolsók között van Magyarország
A csomagolási hulladékokkal kapcsolatos szabályozás a Termékdíjtörvényen keresztül a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) több Szakmai Szövetségét is érinti. A törvény 2012 januárjától hatályos módosítása állami feladattá tette a csomagolási hulladékok begyűjtésének-hasznosításának megszervezését és finanszírozását. Ezzel egyidejűleg jelentősen növelték a vállalkozások és rajtuk keresztül a fogyasztók terheit a megemelt termékdíjakkal. Ez a díjemelés ugyanakkor az MGYOSZ elnöksége szerint megteremtette a forrását egy magasabb színvonalú újrahasznosításnak. Ennek megvalósítása érdekében a szervezet javaslatokat fogalmazott meg a Kormány számára egy hatékonyabb és átláthatóbb hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására.

TOVÁBB >
MGYOSZ konferencia: a családi vállalkozások és a kkv-k támogatásával javítható a foglalkoztatási arány
2016.12.13.

A családi vállalkozások, és az egyre rugalmasabb foglalkoztatási keret, a hazai foglalkoztatási adatokban komoly szerepet játszhatnak. Többek között ez a megállapítás is elhangzott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szervezésében 2016. december 12-én megrendezett konferenciáján, amely az Erasmus+ Program keretében megvalósított INSIST kétéves nemzetközi projekt záróeseménye volt. A Versenyképesség fenntartása - Aktualitások és tapasztalatcserék a Családi Vállalkozások generációváltásában című konferencián előadást tartott többek között dr. Simon Attila István, a Szakképzésért és Munkaerőpiacért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, Dr. Csillag Sára, a BGE rektorhelyettese, illetve Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

TOVÁBB >
MGYOSZ: Állásfoglalás és javaslatok a hazai szakképzéssel kapcsolatban
2016.11.09.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a magyarországi munkaerőpiacra vonatkozó nagy nyilvánosságot kapott elemzését követően áttekintette a szakképzés helyzetét. A Szövetség 13 pontból álló javaslatcsomagjának kialakításához a valós piaci folyamatokban naponta résztvevő, az MGYOSZ keretein belül működő 50 szakmai szövetségtől származó információk szolgáltak alapul.

TOVÁBB >
Átadták a 2016-os Év Széchenyi Vállalkozása díjakat – MGYOSZ különdíjas a Stadler Szolnok
2016.09.27.
Idén első alkalommal Széchenyi-Bridge Díj néven adott át különdíjat a Bridge Budapest és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. A Széchenyi-Bridge-díjat egy olyan magyar alapítású cég vezetője kaphatja, akinek legfeljebb három éves a vállalkozása, nyitott a nemzetközi piac felé, fontos számára a tudatosság, az átláthatóság és a nyitottság. A díjat 11 jelölt közül Dr. Breuer Anita, a Logiscool programozó iskola vezetője kapta.
Az MGYOSZ különdíját az idei évben a Stadler Szolnok Kft. Kapta. Az eseményen Orosz Csaba, a legnagyobb hazai munkaadói szövetség alelnöke kifejtette: „Fontos volt számunkra, hogy olyan vállalkozást díjazzunk, mely magas hozzáadott értékkel dolgozik, megjelenik tevékenységében a kreativitás, komoly növekedést képes felmutatni az elmúlt időszakban és nyitott a nemzetközi piacok felé is. A járműgyártás egy olyan terület, melyben Magyarországnak komoly lehetőségei és hagyományai is vannak, a díjazott vállalat pedig ezen hagyományokat meggyőződésem szerint kimagaslóan képviseli.”
TOVÁBB >
Friss előrejelzés: folytatódik a gazdasági fellendülés 2016-ban, de 2017-ben csökkenhet a GDP növekedési üteme az EU-ban
2016.08.08.

A BUSINESSEUROPE előrejelzése szerint 2016-ban uniós szinten 2,0%-os GDP növekedés várható, de csökkenhet a kontinens versenyképessége 2017-ben

A 34 ország 40 munkaadói szervezetét tömörítő BUSINESSEUROPE – melynek hazai tagszervezete a legnagyobb magyar munkaadói érdekvédelmi szervezet, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – legfrissebb elemzése szerint 2016-ban az Európai Unióban 2,0%-os gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb, 1,7%-os GDP emelkedéssel számolnak. 2017-ben ugyanakkor rosszabb adatokra számít már az európai munkaadókat tömörítő szervezet. Fő kihívásnak a migrációval kapcsolatos kérdések, Schengen, a beruházások alakulása és az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodás ügye tűnik jelenleg a Brüsszeli szervezet szerint.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ munkaerőhiány kezelésére adott javaslatait is tárgyalták a VKF ülésén
2016.07.05.

2016. július 4-én ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ahol a munkaadók és a munkavállalók, valamint a kormány részéről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével több kérdés mellett napirenden szerepelt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) közelmúltban nyilvánosságra hozott javaslata a munkaerőhiánnyal kapcsolatban. A jelenlévők az MGYOSZ-t képviselő Rolek Ferenc előterjesztésében megtárgyalták a javaslatot, aminek valamennyi fél kiemelt fontosságot tulajdonított. Egyetértés volt abban, hogy mielőbbi további tárgyalások és intézkedések szükségesek a vállalkozások versenyképességét súlyosan veszélyeztető probléma kezelésére.

TOVÁBB >
A Figyelő-MGYOSZ Klub legutóbbi eseményének meghívott vendég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt
2016.06.28.

A tárcavezető a vállalatvezetők előtt tartott előadásában elmondta, hogy meglátása szerint jelenleg öt komoly kihívás áll Európa előtt. Az orosz-ukrán konfliktust, az energiabiztonsági kérdéseket, az EU-t érintő általános gazdasági kihívásokat, a bevándorlás kérdéskörét és a terrorizmus ügyét emelte ki. A miniszter azt is kifejtette az MGYOSZ képviselői előtt, hogy ilyen nagy számú és súlyos problémákkal egyszerre még sosem kellett Európának megküzdenie a II. Világháború óta. Szijjártó Péter szerint az EU megerősödésében egyértelműen érdekelt Magyarország is, de mindezt nem föderalista, Brüsszelből irányított módon, hanem a szuverén nemzetállamok Európáján keresztül képzeli elérni a kormányzat. A miniszter az est második részében a munkaadói szervezet képviselőinek kérdéseire válaszolt.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ javaslatai a kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére
2016.06.23

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslatcsomagot állított össze a magyarországi munkaerőhiány kezelésére.

TOVÁBB >
MGYOSZ: A reálbérek emelkedése elkerülhetetlen hosszútávon
2016.05.30.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) részvételével került megrendezésre 2016. május 19-én a GÉMOSZ-MGYOSZ Gazdaságpolitikai Fórum, melynek keretében az autókereskedőket és szervízeket leginkább érintő aktualitások kerültek megvitatásra. Az eseményen Dr. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke ismertette az aktuális bér- és munkaerőipaci helyzetet, előadásában felhívta a figyelmet a munkaerőhiány, illetve Magyarország és az unió nyugati tagjai közötti bérszakadék problémájára és a szakképzés fontossága.

TOVÁBB >
MGYOSZ állásfoglalás: nincs ok megváltoztatni az 50%-os vasárnapi pótlékot
2016.05.23.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) továbbra is a Munka Törvénykönyvében meghatározott 50 százalékos vasárnapi pótlék alkalmazását támogatja minden ágazatban, így a kiskereskedelemben is. Az MGYOSZ a vasárnapi munkavégzés díjazásával kapcsolatos álláspontját a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának 2016. május 17-i ülésén is ismertette.

TOVÁBB >
MGYOSZ állásfoglalás: vasárnapi pótlék
2016.05.03.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, mint az egyik legnagyobb hazai munkaadói szövetség szerint a vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka Törvénykönyve jelenleg megfelelően szabályozza. Az MGYOSZ határozott álláspontja, hogy a törvény által előírt, hosszú múltra visszatekintő 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék megfelelő ellentételezést jelent.

TOVÁBB >
Dr. Futó Péter újabb 4 évre az MGYOSZ elnöke
2016.02.16.

A legnagyobb hazai munkaadói érdekvédelmi szervezet, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a négyévente esedékes tisztújító közgyűlésén további négy évre egyhangú szavazással megválasztotta Dr. Futó Pétert, a Futureal Csoport alapító társtulajdonosát a Szövetség elnökévé.

TOVÁBB >
MGYOSZ vezetők a felsőoktatási konzisztóriumokban
2016.02.11.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének több alelnöke, elnökségi tagja illetve tagvállalati vezetője is bekerült a 2016 februárjában megalakuló felsőoktatási tanácsadói testületekbe, az úgynevezett konzisztóriumokba. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket.

TOVÁBB >
Kilencéves csúcson a GKI-MGYOSZ ingatlanidex
2016.02.08.

A GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2016 januárjában egyaránt csaknem 3-3 ponttal magasabb volt az egy negyedévvel ezelőttinél. Mindez 35 negyedévi csúcsot jelent – utoljára 2007. III. negyedévében jártak ilyen magasságokban az indexek. Az ingatlanpiaci szereplők körében 2013 elejétől csaknem folyamatosan érezhető volt a várakozások javulása. A jelenlegi kilátások összességében rég látott derűlátást tükröznek, bár az egyes piaci szegmensek fejlődési pályái között vannak különbségek.

TOVÁBB >
Komoly fejlesztés az ország legjobb gimnáziumában
2016.01.27.

35 darab új számítógépet adományozott közösen a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnak. Az új informatikai géppark értéke nagyságrendileg 8 millió forint volt.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató