Hírek
BusinessEurope - Stockholmi Nyilatkozat
2022.11.25.

November 25-én tartotta meg az Európai Munkaadói Szövetség (BusinessEurope) hagyományos Elnökök Tanácsának ülését Stockholmban. A január 1-től soros svéd uniós elnökséghez kapcsolódva a Svéd Munkaadói Szövetség látta vendégül a BusinessEurope 40 tagjának elnökeit és főtitkárait. Az ülésen részt vet Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke, Thierry Breton, belső piacért felelős európai biztos és Jessica Roswall svéd európai ügyi miniszter. Az ülés legégetőbb témája az unió versenyképességének megerősítése volt.
Az Elnökök Tanácsán elfogadásra került a Stockholmi Nyilatkozat, amely az európai munkaadók legfontosabb várakozásait tartalmazza a svéd elnökség számára.
Az ülésen Dr Futó Pétert, az MGYOSZ elnökét választották meg a következő két évre a BusinessEurope alelnökének.

TOVÁBB >
Kapacitásfejlesztési projekt az MGYOSZ-nál
2022.10.10.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) újabb nagyszabású pályázatot nyert el.

TOVÁBB >
Üzleti tevékenység Kínában:
Az uniós vállalatok növekvő kihívásokkal néznek szembe
2022.10.06

Kétségtelen, hogy Kínában az üzleti tevékenységet folytató európai vállalatok előtt álló kihívások és kockázatok az elmúlt években megnövekedtek. A vállalatoknak figyelembe kell venniük ezeket a növekvő kihívásokat, valamint ki kell alakítaniuk az ellátási láncok ellenálló képességét és biztosítaniuk a globális megfelelőséget.

TOVÁBB >
Zöld út az európai minimálbérnek
2022.10.06

Az EU Tanácsa 2022. október 5.-én zöld utat adott a tisztességes és megfelelő európai minimálbérről szóló irányelvnek, amely a munkavállalók tisztességes munka- és életkörülményeinek megteremtését célozza az Európai Unió tagállamaiban.

TOVÁBB >
Európai szabályozás készül a távmunkáról
2022.09.25

Az európai szociális partnerek felülvizsgálják 2002-ben született keretmegállapodásukat, amely a távmunka szabályainak alapjait fekteti le. Az új szabályozás kiegészül a lekapcsolódás jogának szabályozásával, és abban különleges, hogy hosszú évek után olyan megállapodás várható, amely kötelező érvénnyel bír majd minden tagállam számára.

TOVÁBB >
Rolek Ferenc: Óriási a bizonytalanság a cégek körében
2022.09.23.

Vészforgatókönyvvel készülnek a munkaadók A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint komoly munkanélküliség jöhet, ha 2023 végéig sem rendeződik a helyzet.

TOVÁBB >
IOE - International Organisation of Employers (Munkaadók Nemzetközi Szövetsége) Európai és Közép-Ázsiai találkozója Budapesten
2022. szeptember 14.

Két napon keresztül Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének (IOE - International Organisation of Employers) Európai és Közép-Ázsiai csoportja és megemlékezett a száz évvel ezelőtti megalakulásáról.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ vezetőivel tárgyalt Lázár János
2022. június 21.

„Az építőiparban és az építésügyben nem lehet változás, ha azt a szakmai szervezetek nem támogatják. A korábbi találkozókat követően már kapjuk a szakértői javaslatokat. Ma a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségétől kértem segítséget és szövetséget az országépítéshez” – írta Facebook oldalán Lázár János, építési és beruházási miniszter. Az MGYOSZ részéről dr. Futó Péter elnök, Lakatos Péter társelnök, Koji László alelnök, az ÉVOSZ elnöke és Wimmer István főtitkár vett részt a megbeszélésen.

TOVÁBB >
Elveszik-e a robotok a munkánkat? – Az MGYOSZ megvizsgálta az automatizáció munkaerőre gyakorolt hatását két ipari szektorban Magyarországon
2022. június 27.

Lezárult az MGYOSZ, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a KOPINT-TÁRKI közös kutatása, amely a WorkTransitionCEE projekt keretében készült. A kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van az Ipar 4.0-nak nevezett folyamat a gépjárműalkatrész-gyártás és a gépgyártás ágazatok munkaerejére. A kérdőíves felmérés és a vállalatvezetőkkel, munkavállalókkal készített interjúk legfontosabb következtetése az, hogy egyelőre nem kell tartanunk a munkahelyek tömeges elvesztésétől, ám a technikai fejlődés széles körűvé válásával a két ágazatban az alacsonyan képzettek állása veszélybe kerülhet.

TOVÁBB >
Sikerrel zárult a TALK Projekt - A záró publikáció elérhető
2021. április 30.

A fenntarthatóság témája a munkaügyi kapcsolatokban – Eredményesen zárult a TALK Projekt

TOVÁBB >
A munkajogi rendszerváltás 30 éve
2022. március 3.

Az MKT Munkaügyi Szakosztálya, az ELTE Munkajogi- és Szociális Jogi Tanszéke, valamint a Magyar Jogász Egylet Munkajogi és Szociális Jogi Szakosztálya 2022. március 3-án nagyszabású konferenciát tartott „A munkajogi rendszerváltás 30 éve” címmel.

TOVÁBB >
IOE: Covid-19: What employers need to know about vaccination and prevention
January 2022

A pandémia közel két évvel ezelőtti kirobbanása óta a munkaadók folyamatosan a vírus elleni védekezés frontvonalában vannak. Jelen szakaszban a munkaadóknak egyensúlyozniuk kell a kötelező vakcinálás és a biztonságos munkavégzés kötelezettsége között, miközben figyelemmel kell lenniük a magánélethez való jogra és az egyén döntési szabadságára is. A Munkaadók Nemzetközi Szervezete International Organisation of Employers (IOE) egy kiadványban összegzi és teszi közzé tapasztalatait, hasznos tanácsokkal segítve a munkahelyi kockázatok értékelését a "Covid-19: What employers need to know about vaccination and prevention" című anyagában.

TOVÁBB >
AFEZ - ALAT Szabad Gazdasági Zóna elnökének látogatása az MGYOSZ-nál
2022. január 18.

Az informális találkozón Alasgarov elnök úr ismertette az azeri szabadkereskedelmi zóna jogi és működési szabályzatát. Egyben tájékoztatott, hogy a szabad gazdasági zónában várják mindazon exportorientált, üzleti vállalkozásokat, amelyek új, innovatív termelési és szolgáltató technológiát alkalmaznak a nemzetközi kereskedelem területén.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató