Hírek
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának Megállapodása
2014.12.29.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai megállapodtak róla, hogy 2015. január 1-től a kötelező legkisebb munkabér havi bruttó összege 105 ezer forint, a garantált bérminimum havi bruttó összege pedig 122 ezer forint lesz.

TOVÁBB >
4. Magyarországi Vezérigazgatói Felmérés
2014.11.05.

A PWC Magyarország negyedik alkalommal készíti el a magyarországi vezérigazgatók körében végzett felmérését, az MGYOSZ pedig már harmadik alkalommal nyújt szakmai segítséget ebben a munkában. A 4. Magyarországi Vezérigazgató Felmérés a tavalyi kutatás eredményei alapján azt vizsgálja, hogy a meghatározó trendek - a demográfiai változások, a gazdasági erőviszonyok átalakulása, valamint a gyors technológiai váltások - mentén hogyan alakul át a piaci verseny és az arra való folyamatos felkészülés a vezérigazgatók szerint. A cégvezetőkkel folytatott interjúk segítségével ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg a következő hónapokban, és várhatóan március folyamán kerülnek majd bemutatásra az eredmények.

TOVÁBB >
A nemzetközi munkaügyi normák szerepe Európában
2014.11.03.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös szervezésében, 2014. október 29-én Budapesten megrendezésre került szeminárium bemutatta a nemzetközi munkaügyi normák szerepét a méltányos munka és a jobb munkakörülmények biztosításában. A szemináriumon részt vettek a magyar kormány, az ILO, az Európai Bizottság, illetve a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselői.

TOVÁBB >
Ismét megjelenteti közkedvelt Munka Törvénykönyve kiadványát az MGYOSZ
2014.10.02.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az MGYOSZ ismét megjelenteti közkedvelt Munka Törvénykönyve kiadványát, mely a 2012. évi I. törvény 2014 júniusában hatályos törvényszöveg alapján készült, második átdolgozott kiadás. A könyv gyakorló szakemberek közreműködésével, a munkaadók szemszögéből dolgozza fel a vállalatirányítás egyik legfontosabb jogszabály-gyűjteményét. Elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a vállalati munkaügyek gyors és hatékony támogatásához. Célja továbbá praktikus összehasonlításokon és tematikus összefoglalásokon keresztül segíteni a törvény alkalmazását. Mindezt a már megszokott, törvényszöveggel egységes keretbe foglalt szerkezetben, közérthető és a mindennapi munkában könnyen használható megfogalmazással.
Szerzők:
Bálint Adrienn, az MGYOSZ szociális- és munkaügyekért felelős igazgatója, és Dr. Lórodi László, ügyvéd, munkajogász
Lektor, konzulens: Dr. Burik Mária, munkajogász

A kiadvány megrendelhető a tomcsik@mgyosz.hu e-mail címen az alábbi linken letölthető megrendelőlap visszaküldésével.

TOVÁBB >
MGYOSZ állásfoglalás a kötelező kamarai tagság tervéről
2014.06.11.

A Kamara egy köztestület, mely eltérő feladatokat lát el, mint az alulról szerveződő érdekképviseleti szervezetek, melyek körébe a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is tartozik. A kéttípusú szervezet az eltérő státuszuk és funkcióik miatt tehát nem lehet egymás versenytársa. Az MGYOSZ szerint a kötelező kamarai tagsághoz kapcsolódó tagdíj lényegében egy, a vállalkozásokra kivetett adónak tekinthető. Éppen ezért a legnagyobb hazai munkaadói szervezet szerint létfontosságú, hogy a tagdíj törvényben szabályozott legyen, ne pedig a Kamara saját döntésétől függjön, és ne haladja meg a jelenlegi regisztrációs díj inflációval növelt értékét. Az MGYOSZ általánosságban is csak olyan megoldást tud támogatni, melyben a kötelezettségek, vagyis a fizetendő tagdíjak mértéke, illetve a kapott szolgáltatások és a szavazati jogok arányban maradnak egymással a jövőben is.

TOVÁBB >
Növekszik az európai gazdaság 2014-ben – Magyarország a középmezőny elején lehet - A BUSINESSEUROPE előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,6%-os, míg hazánkban 2% GDP növekedés várható – az ukrán-orosz konfliktus a legnagyobb bizonytalansági tényező
2014. 05.21.

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő BUSINESSEUROPE – melynek hazai tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az Európai Unióban 1,6%-os gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb, 1,2%-os GDP emelkedéssel számolnak. Magyarországon az idei évben 2%-os emelkedést prognosztizálnak, amivel a 10. legjobb helyet éri el hazánk a tagországok közül. A legnagyobb bizonytalansági tényezőt az európai növekedés szempontjából jelenleg az orosz-ukrán konfliktus jelenti. A BUSINESSEUROPE és az MGYOSZ véleménye egybeesik a tekintetben, hogy a tőkéhez való hozzáférés nehézsége továbbra is az egyik legnagyobb növekedés gátló probléma mind uniós, mind hazai szinten.

TOVÁBB >
Fordulóponton Európa – növekvő versenyképesség és foglalkoztatás?
2014.03.31.

Az európai parlamenti választások kapcsán elkészítette javaslatait a BUSINESSEUROPE, a 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő brüsszeli szervezet, – melynek hazai tagja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A javaslatok alapvetően pozitív képet festenek az elkövetkező 5 évben globálisan növekvő európai versenyképességről. A BUSINESSEUROPE által kitűzött célok megvalósulásával 2019-ig az uniós tagállamok GDP-je akár átlagosan 5%-os növekedést is elérhet, ami nagyságrendileg 1,250 euró többletet jelent minden európai állampolgárnak egy évben. Európa tehát visszaszerezheti vezető pozícióját a nemzetközi gazdaságban, amennyiben a várt reformok megvalósulnak.

TOVÁBB >
Komplex gazdasági javaslatcsomagot mutatott be az MGYOSZ
2014.03.07.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a mai napon mutatta be „Gazdaságpolitikai megfontolások és javaslatok – a tartós és fenntartható gazdasági növekedés érdekében” című elemzését. A legnagyobb hazai munkaadói szervezet olyan kihívásokra koncentrált, amelyek adandó válaszokkal minden racionális gazdasággal foglalkozó szereplő gazdaságpolitikai irányultságtól, értékrendtől függetlenül egyetérthet. A legfontosabb területek, melyeket az elemzés vizsgált a szerkezeti és értékrendbeli problémák, a gazdasági jövőkép megfogalmazásának szükségessége, az Unió 2014-2020 tartó költségvetési ciklusára kitűzendő célok, és az oktatás helyzete. A teljes anyag megtekinthető az alábbi linken.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató